SLADKÁ, ZDRAVÁ, NAVÍC KRÁSNĚ ORANŽOVÁ – MRKEV

17.02.2014 09:56

SLADKÁ, ZDRAVÁ, NAVÍC KRÁSNĚ ORANŽOVÁ – MRKEV


SLADKÁ, ZDRAVÁ, NAVÍC KRÁSNĚ ORANŽOVÁ – MRKEV


mrkev 5

Je běžnou a snad i nejpopulárnější zeleninou západního světa. V Anglii a Irsku z ní připravují známý mrkvový puding, Francouzi zase krém s kousky kandované mrkve, noví přistěhovalci si v Americe dávali jako vánoční dárky mrkvové koláčky.

U nás dáváme mrkev hlavně do polévek a bývá součástí mražených zeleninových směsí.

Tato zelenina je zásobárnou živin a vitaminů, je zdrojem betakaroténu, provitamínu A, z něhož si naše tělo vyrábí vitamin A. Mrkev je také zdrojem vitaminů B, C a E, snadno vstřebatelného vápníku, pektinů a vlákniny.

Mrkev patří mezi zeleninu, která má větší výživovou hodnotu vařená než syrová. Pevné buňkové stěny kořenů totiž neumožní lidskému tělu využít ze syrové mrkve více než 25 procent dostupného betakaroténu. Když se však uvaří a servírujeme ji společně s pokrmem, který obsahuje tuky, tělo je schopné proměnit až 50 procent betakaroténu na vitamin A. V tepelně upravené mrkvi je stabilizovaný i obsah antioxidantů a nedochází k jejich enzymatickému rozkladu. A co je zajímavé: přijatelná forma betakaroténu je i v mrkvovém džusu.

Ovšem není mrkev jako mrkev. Existuje karotka i mrkev na skladování, žluté mrkve na krmení, odrůdy, které svým tvarem připomínají spíše ředkvičky. Podle tvaru kořene a jeho velikosti se odrůdy mrkve dělí na několik typů.